joi, 30 decembrie 2010

casatoria si raiul

Nu stiu daca a observat cineva:
Am auzit ca una din rasplatile musulmanilor in rai este un harem.
In schimb, in crestinism e asa: Mat 22:30  "Căci la înviere, nici nu se vor însura, nici nu se vor mărita, ci vor fi ca îngerii lui Dumnezeu în cer. "

Nu pare asa de primitor crestinismul, nu?

Nu ma apuc sa trag concluziile(le tin pentru mine), era doar o observatie.

Biblia Hazlie - Creatia [3]

Ziua a treia: Dupa ce Taxil arunca vreo cateva fraze care nu merita comentate, se minuneaza de precizia Biblei care specifica faptul ca plantele "să facă rod după soiul lor".
Gîndiţi-vă numai ce-ar fi fost pe pămînt dacă dumnezeu ar fi sădit pomi care să rodească altceva decît li-i soiul. Să mulţumim grijuliului dumne­zeu că nu ne-a dat meri care să facă portocale, porto­cali care să facă pere şi peri care să facă agrişe. Ce în­curcătură ar fi ieşit! - spune Taxil.
Lui Taxil i se pare fara rost afirmatia. Si mie mi se pare fara rost comentariul lui. Insa textul ala spune ceva important pentru biologie: Speciile sunt bine diferentiate. Am aflat mai tarziu noi ca genotipul este bine programat si conservat, si greu se poate iesi din aceasta programare pe cai naturale. 
Daca ar sti Taxil ca asta avea sa fie una din cele mai mari probleme ale teoriei evolutiei... 

marți, 28 decembrie 2010

Ortodox nepracticant

Aud foarte des: "sunt ortodox".
Vorbe in vant.

  • Un ortodox adevarat respecta randuielile bisericesti. De exemplu participa la liturghie. Respecta posturile. Respecta si cunoaste sarbatorile. Practica fara greseala sfintele taine, care sunt conditii pentru mantuire. Conditii pentru mantuire sunt si harul dumnezeiesc si faptele bune. Un ortodox cauta acest har.
  • Apoi un ortodox adevarat nu are nici o tangenta cu vrajitoria.
  • Un ortodox adevarat nu are nici o tangenta cu horoscopul.
  • Un ortodox adevarat nu se imbata:
  • Un ortodox adevarat se roaga, macar o data pe saptamana, macar o rugaciune invatata.


Stiti cum se scuza marjoritatea? Sunt ortodox, dar nepracticant.
Insa asta e ca si cum un soarece ar zice: "Sunt un taur, dar nepracticant".
Mai bine ai spune ca nu esti nimic.

Parerea mea e ca sunt putini ortodocsi in Romania, referindu-ma la sensul larg al cuvantului; ca daca ar fi sa o luam dupa catehisme, putini se potrivesc...

duminică, 26 decembrie 2010

Mielul de Craciun!?

Am auzit de curand o varianta interesanta, spiritualizata, a Craciunului.
Acolo unde s-a nascut Isus, nu doar ca nu era locul pentru un om sa se nasca, ci era clar menit pentru un Miel. Asemanarea nu este intamplatoare; si Biblia o face.
Ioan 1:29 A doua zi, Ioan a văzut pe Isus venind la el, şi a zis: „Iată Mielul lui Dumnezeu, care ridică păcatul lumii!"
Sau profetia lui Isaia: Isa 53:7 "Cînd a fost chinuit şi asuprit, n'a deschis gura deloc, ca un miel pe care-l duci la măcelărie, şi ca o oaie mută înaintea celor ce o tund: n'a deschis gura."
Asa cum spuneam de Paste, avem un Isus care s-a nascut sa fie Mielul de Paste. Un miel care, ajungand la tinerete(un an pt miel, treizeci pt Isus), avea sa plateasca cu viata, el, cel nevinovat, pentru unul vinovat, pentru ca acesta din urma sa traiasca.

Nu este ceva nou, chiar si poetul Costache Ioanid, vedea lucurile asa cu zeci de ani in urma:

miercuri, 1 decembrie 2010

Noutati filozofice

Ieri am auzit ceva nou. Un nou curent de gandire printre oamenii cu ceva cunostinte ingineresti. Adaptez citatul: "Vezi ce complicat este, de exemplu, ochiul. E tehnologie, tată, acolo. E imposibil sa poti proiecta asa ceva. E prea complicat. Concluzia mea e ca nu exista Dumnezeu."
Voi ati mai auzit asa ceva?
Si eu care credeam ca tocmai complexitatea lucrurilor ar fi un argument pentru un Proiectant. Se pare ca sunt in urma.
Eu stiam ca imperfectiunea lucrurilor este un argument impotriva unui creator perfect...
Eh, greu cu filozofia asta...

PS: Va spuneam eu de curand ca oamenii-si imagineaza un mosneag pe un nor ceva mai sus? unii raman cu imaginea asta infantila tot restul vietii.