miercuri, 9 februarie 2011

SQL programming style

Am terminat de citit de curand cartea lui Joe Celko, SQL Programming Style.
Cartea are cateva portiuni faine si ca structura este ok, si ca subiecte chiar, insa per ansamblu lasa un iz de... nu stiu cum sa ii zic.
Frustrarea mea a fost ca de multe ori a trebuit ca citesc povesti legate de coduri de bare americane si chiar mai rau: s-au facut in carte muuulte referiri la programare cu punchcards. Imi tot repeta ca multi au ramas cu obisnuinte(a se citi sechele) din vremea in care programau cu punchcards, si Joe tot incearca sa ne dezvete pe noi in carte, ca nu este asa in SQL si, in general in zilele noastre nu mai avem restrictiile cu pricina.
Insa cu tot respectul, nu ca sunt vremuri de mult apuse, sunt 30 de ani. O generatie. E ca si cum ai vorbi inginerilor de la Toyota de motorul cu aburi: Nici nu ii intereseaza cum functioneaza(desi stiu) si nici nu au sechele.
Mai degraba Joe Celko are sechele, si cu greu poate sa se dezbare de stilul punchcards.
Ok, cred ca am exagerat cu critica. Jumatate din carte e utila. Cred ca, asa cum imi zicea si Gabi, ca e o carte nu pt oameni strict specializati pe SQL(desi le poate fi utila, depinde) ci pt oameni care au de-aface cu SQL si trebuie sa-si imbunatateasca abordarea.

miercuri, 2 februarie 2011

Zeitgeist Filmul

Exista o productie foarte apreciata si cautata printre care se cred intelepti si considera ca ei "gandesc". Multi il recomanda dupa ce l-au vazut("Va zgudui din temelii tot ce stiati pana acum" si "Nerecomandat persoanelor religioase") si multi zic "M-a pus pe ganduri...".
Oamenii sunt foarte multumiti cand afla despre religie ca merita aruncata la cosul de gunoi, si ca tot ce inseamna guvernare, banci si altele de genul acesta, sunt facute doar pentru a subjuga marea masa a oamenilor comuni. Totul este o conspiratie. Si cum "Veti cunoaste adevarul si adevarul va va face liberi", e o mare eliberare sa stii asta.