Am vazut ca sunt si altii de acceasi parere cu mine, dar nu s-au apucat sa dea prea multe exemple: teologie.net
Ok, sa trecem la discutia despre ziua a patra. In ziua a patra Dumnezeu a facut soarele, luna si stelele.
Taxil aduce clasicul contraargument: cum am fi putut avea zi si noapte, daca nu a fost soare pana acum? Cum am putut avea lumina daca nu era soare.
Este o intrebare buna. Singura de pana acum serioasa. Cel putin la prima vedere. Si ii dau dreptate lui Taxil la problema existentei zilei si noptii pana la ziua a patra. Bunul simt ne spune ca e ceva in neregula, daca tinem seama de cunostintele noastre despre Soare, Pamant si univers.
Haideti insa si la o privire mai atenta a lucrurilor, mai critica sa zicem.
Taxil spune "Si aceasta lumina, care la sfîrsitul zilei ceda locul întunericului noptii, învaluia lumea ce se nastea fara a porni de la vreo sursa vizibila ; de Soare nu era înca nici pomeneala. "
De ce este el asa de sigur ca nu era o sursa vizibila? El spune ca oamenii pana mai in secolul 17, credeau ca lumina exista asa ca un eter, si ca soarele e o gaura prin care intra lumina in lumea noastra. Eu am citit Biblia de multe ori si nu mi-a lasat niciodata impresia asta. Eu stiam ca soarele face lumina, si chiar daca nu mergeam la orele de geografie, tot asa as fi crezut. Biblia afirma de multe ori ca soarele lumineaza, si nu altceva.
Deci: nu putem fi siguri ca nu aveam o sursa vizibila, alta decat soarele. E o varianta. De ce spun asta?
Eroarea asta (cu zile si nopti inainte de soare) e prea grosolana(daca e o eroare) sa fie scapata de Moise. Cum adica? Moise nu era un naca-baca cu doua clase, care a invatat alfabetul si atat. Era educat in scolile Egiptului. De la scutece pana la 40 de ani a trait in curtile faraonului vremii, ca print.(Era fiul adoptiv al fetei faraonului). Stia toata geometria, arhitectura, agricultura Egiptenilor, tot ce stiau ei. (Fara sa si le insuseasca total, caci a scris cele 5 carti fara sa scrie de la el, ci cum i s-a insuflat.) Mi se pare imposibil sa scrii o carte de manipulare a maselor si sa faci o greseala asa mare, evidenta si pt un copil, ca doar soarele rasare in fiecare zi, dimineata :). Concluzia mea: Omul a scris asa cum i s-a "dictat". (De asemenea Pentateuhul nu poate fi considerat o lucrare scrisa sub actiunea halucinantelor - Este o lucrare prea lucida, cu naratiune foarte clara, date concrete si bine corelate).
Revenind in zilele noastre: ce determina succesiunea zi - noapte? Soarele? Eu cred ca mai degraba miscarea de rotatie a pamantului. Putem presupune respectand bunul-simt ca aveam si pana in ziua a patra miscare de rotatie, deci sub actiunea luminii creata in ziua intai(nu stim de unde venea, dar lumina are o directie si un sens), aveam in concluzie zile si nopti si seri si dimineti.
Ca nu stim noi totul cum era, e un aspect, dar nu poti spune ca datele sunt contradictorii.
Ceea ce nu surprinde Taxil, e o problema si mai delicata, pe care mi-o ridicam eu cand citeam in Biblie, copil fiind. (Dupa cum o sa vedeti, copiii pot citi Biblia foarte critic si lucid, nu cum cred unii.) Erau stelele, care sunt cam departe de pamant, cum zicea Eminescu, ca o stea care a rasarit acum, de fapt a rasarit acum mii de ani, pt ca lumina nu alearga cu viteza infinita.
Cum deci vedem atatea stele care, conform distantei pana la noi, ar fi trebuit sa se nasca inainte de crearea lumii? sau de ce nu vedem doar cateva zeci sau sute de stele, si vedem milioane?
Problema asta apare pentru ca noi mergem pe premisa evolutionistilor care considera ca totul s-a desfasurat intr-un mediu continuu si uniform.
Este o premisa de care nu putem fi siguri.
De exemplu, despre timp stim ca a fost continuu si masurabil exact, dupa ziua a patra, adica dupa crearea astrelor.
In plus, Dumnezeu putea crea un Univers asa cum este el direct (fara ca sa astepte sa se nasca), cu toata complexitatea lui. (Am spus ca e greu de combatut un dumnezeu Atotputernic.)
De fapt astrele au fost create ca sa ne ajute sa masuram timpul si sa lumineze:
Dumnezeu a zis: „Să fie nişte luminători în întinderea cerului, ca să despartă ziua de noapte; ei să fie nişte semne cari să arate vremile, zilele şi anii;
Gen 1:15 şi să slujească de luminători în întinderea cerului, ca să lumineze pămîntul.”
In concluzie, Biblia respinge varianta cu lumina-eter, si ne da o varianta la care nu se astepta nimeni, si pe care nu o detaliaza, pentru ca nu asta e scopul ei.Gen 1:15 şi să slujească de luminători în întinderea cerului, ca să lumineze pămîntul.”
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu